Πληροφορίες και Διαδικασία Κατασκευής Στιβανιών

Η κατασκευή ενός καλού Κρητικού υποδήματος-στιβάνι ξεκινά από την επιλογή Α’ ποιότητας δέρματος. Εξωτερικά χρησιμοποιείται δέρμα μοσχαριού, και στο φοδράρισμα, γυαλισμένη γίδα. Ακολούθως το σωστό μέτρημα του ποδιού θα μας δώσει την άψογη εφαρμογή του υποδήματος που θα φτιάξουμε.

Έτσι λοιπόν παίρνουμε τέσσερα βασικά σημεία μετρήματος τα οποία είναι: τα δάκτυλα, το κουτεπιέ, φτέρνα και το εύρος της γάμπα. Μετά ακολουθεί η κοπή του δέρματος. Στη συνέχεια, η δουλειά του κορδελιάστη είναι αυτή που θα μας δώσει την πρώτη όψη του στιβανιού. Κατόπιν, το καλαπόδι θα πρέπει να τροποποιηθεί ούτος ώστε να γίνει ανάλογο των μέτρων του ποδιού του οποίου πήραμε. Εδώ ξεκινά το μοντάρισμα. Όλο το υπόδημα (φόντι) καρφώνεται στο πέτσινο πάτο ο οποίος προ ημερών έχει καρφωθεί και στεγνώσει παίρνοντας το σχήμα του καλαποδιού. Στη φτέρνα (φόρτι) χρησιμοποιείται πετσί πάχους 3-3.5 χιλιοστών και στο εμπρός μέρος ειδικό τεμάχιο νεομπρενίου. Τα δύο υλικά αυτά συντελούν στη στιβαρότητα και την αντοχή του υποδήματος. Περιμένοντας δυο μέρες να στεγνώσουν οι κόλλες, κατόπιν αφαιρούμε τα καρφιά μονταρίσματος και μπαίνουμε στην αποπεράτωση του υποδήματος με το σόλιασμα.

Το σόλιασμα διαφέρει ανάλογα τη προτίμηση και την επιθυμία του πελάτη, ακόμη και το είδος που θέλει να χρησιμοποιήσει το υπόδημα, π.χ. στο σχολιανό (της βόλτας) μπορεί να χρησιμοποιήσουμε λεπτό πέτσινο πάτο με βάρδουλο και λεπτή λαστιχένια σολίτσα προσδίδοντας στα στιβάνια λεπτομέρεια. Σε υποδήματα που χρησιμοποιούνται για αγροτικές εργασίες ακόμα και κυνήγι χρησιμοποιείται χοντρός πέτσινος πάτος με χοντρή λαστιχένια σόλα και λαστιχένιο τακούνι χαρακτηριστικά που αυξάνουν την αντοχή σε σκληρές συνθήκες.

Εφόσον έχει εκτελεστεί η εργασία του σολιάσματος, έπειτα το υπόδημα τοποθετείται στη γάμπα (ξύλινο ομοίωμα ποδιού) προκειμένου να πάρει τη τελική του μορφή στα μέτρα της γάμπας και ζαρώνοντας το αναλόγως την επιθυμία του κάθε πελάτη. Αφού κρατηθεί εκεί για δύο ημέρες, αφαιρείται η γάμπα έτσι ώστε να στεγνώσει και εσωτερικά. Εφόσον στεγνώσει είναι έτοιμο να περαστεί με κερί και γυαλιστικό. Τα στιβάνια σας είναι έτοιμα να φορεθούν!

Δέρμα στιβανιών Ραφή στιβανιού Σόλιασμα στιβανιού
Στιβάνια Δέρμα για στιβάνια Στιβάνια
Στιβάνι
100% Ικανοποιητικά αποτελέσματα

υλικά υψηλής ποιότητας

Πληροφορίες για την επιχείρηση

Η επιχείρηση λειτουργεί από το 2003. Το ενδιαφέρον μας για τη Κρητική παράδοση και διατήρηση της ήταν το κίνητρο για να κάνουμε κάτι παραπάνω πέρα από τους βιοποριστικούς λόγους ενός επιδιορθωτηρίου υποδημάτων.

Η εκμάθηση των στιβανιών πέρασε κάτω από την επίβλεψη του κύριου Μπρίμη Απόστολου κάτοικος Τεφελίου νομού Ηρακλείου και κατασκευαστής στιβανιών για πάνω από 50 χρόνια.

Η συνέχιση αυτού του κομματιού της παράδοσης μας είναι κάτι που θα μας ωθεί συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι.

Κρητικός που φοράει στιβάνια
19
Τρί
Ιαν
2021